Menu

Kako kvalitetnim fotografijama povećati broj rezervacija

Fotografije u svijetu turizma su kao i upoznavanje. Prvi dojam je najvažniji. Ako tu zeznete i ne šarmirate na prvu s kvalitetnim fotografijama, postoji velika vjerojatnost da ste tad propustili priliku za popunjavanjem vašeg smještajnog objekta.

Svi se kad želimo bukirati smještaj, prvo bacamo na pretraživanje. I to onda postaje konkretan posao ovisno o tome što točno želimo. E sad, kako zapravo pretražujemo!? Tako da projurimo po rezultatima pretrage i otvaramo samo one objekte koji imaju naslovnu, prvu fotografiju objekta takvu da nas ona privuče. Kad se i ostale fotografije tog objekta izbore za našu punu pažnju tada nastavljamo konkretno istraživati taj objekt. U suprotnom, samo krećemo dalje i preskačemo. Naravno, nitko ne želi biti preskočen i nezapažen. Zato čitaj pažljivo…

pretraživanje fotografija

Dobri fotografi zaista nikad nisu bili toliko traženi. U vremenu smo kad odlična fotografija i video prodaju gotovo sve. U vremenu smo kad je ulaganje u kvalitetne fotografije postalo neupitno. No ipak, pronalazimo toliko objekata u turizmu koji se još uvijek nisu posvetili svojim fotografijama.

Fotografije nam pomažu da iskoristimo pravilo pet sekundi u svoju korist. Točno toliko je potrebno za stvaranje prvog dojma. Mlađe generacije su tu još i brže, za njih vam stoje na raspolaganju samo tri sekunde.

Ako imate kuću za odmor postoji puno zapreka na kojima se vrlo lako poskliznuti i izgubiti priliku za potencijalnim gostom. U nastavku donosimo sve ono od čega trebate “bježati”, ali i savjete koji zaista donose rezultate.

Pet načina kako povećati prodaju kuće za odmor

MANJE JE VIŠE

Četrdeset fotografija loše kvalitete i nepotrebnog sadržaja ili, dvadeset kvalitetnih fotografija koje prikazuju cijelu priču? Zaista smatrate da gost želi fotografiju krupnog kadra košare s voćem koja mu neće odgovoriti niti na jedno njegovo pitanje u procesu rezervacije? Zaista smatrate da trebate slikati otvorene kuhinjske elemente kako biste gostu prikazali koliko je bogato opremljena vaša kuhinja?

Prilikom postavljanja fotografija na online prodajne kanale često se zna dogoditi da se zbog neznanja zanemare pravila koja su ključna i koja donose rezultate. Tu vrijedi pravilo – manje je više!

Ključno je ne postaviti velik broj fotografija loše kvalitete i sadržaja. Važno je ne pogriješiti s odabirom prve – naslovne fotografije. Bitno je koje ćete fotografije staviti u set od prvih pet.

Prva fotografija mora biti okidač da se potencijalni gost zainteresira i poželi pogledati objekt i ostatak fotografija. Dakle vaša najbolja fotografija i po mogućnosti fotografija širokog kuta koja pokazuje vaš najveći adut.

Zatim pazite na redoslijed prvih pet fotografija koje slijede. Tu je važno pokazati ono što je gostu ključno prilikom donošenja odluke o rezervaciji. Izgled sobe, toaleta, kuhinje i dodatne ponude poput bazena ili saune. To je najznačajnije svakom gostu. Nakon tih prvih pet fotografija ostavlja vam se mjesto za slike detalja kojima ćete ih još i više zainteresirati.

STORYTELLING FOTOGRAFIJE – da ili ne na prodajnim kanalima?

Jesu li i dalje čiste fotografije prostora jedine prihvatljive na prodajnim kanalima ili želimo objekt prikazati i kroz emociju? Generalno vrijedi pravilo da se smještajni objekti oglašavaju isključivo kroz clean fotografije kojima je u fokusu isključivo prostor. No emocije su razlog zbog kojeg će gosti u konačnici realizirati neko putovanje. Preporuka je da balansirate i uz bazne, clean fotografije cijeloj priči dodate i trenutak živosti. Ono što trebate postići je da se gost dovede u situaciju da se može poistovjetiti i zamisliti u navedenom trenutku. Nemojte previše režirati, već pokušajte prikazati realne situacije koje pokazuju „la dolce vita“ trenutke u vašem objektu. Svakako budite oprezni i nemojte zalutati u krivom smjeru. Preporuka je da angažirajte profesionalce ako zaista niste maheri u foto svijetu.

POSTOJE ČETIRI GODIŠNJA DOBA – iskoristite to u fotografijama

Nemojte zaboraviti osigurati si i kvalitetne sezonske fotografije koje će pratiti godišnje doba u kojem se nalazite i prikazivati potencijalnim gostima kako i zima može biti divna za bijeg od stvarnosti i punjenje baterija baš kod vas. Poanta je da se zimi ne oglašavate s ljetnim fotografijama i obrnuto. Ista shema je sa svim godišnjim dobima. Polako si gradite bazu sezonskih fotografija i na prijelazima sezona ih mijenjate.

fotografija

Ono što morate shvatiti je da smo svi mi vizualni promatrači koje je potrebno zainteresirati i pokazati ono najbolje što nudite. Fotografije tu rade odličan posao. Fotografija je zaista moćan alat, samo ga treba znati iskoristiti u svoju korist. Budući da je ovo početno ulaganje koje dugoročno donosi profit i povrat investicije, ulaganje u kvalitetne materijale je odlična investicija s povratom.

Ako ti se svidio ovaj tekst podijeli ga.

About Author

Ponder Concept CEO & specijalist u području turizma. Zastupam cjelogodišnje, održivo i profitabilno poslovanje te pomažem brojnim malim karikama u turizmu koje žele poslovati uspješno.